Sremska Mitrovica – Za učenike osnovnih škola u Sremu danas se završava školska godina. Podela đačkih knjižica i svedočanstava zakazana je za 28. jun.  Sada je najveća briga malih maturanata gde se upisati.

Pre upisa u izabrane škole đake očekuje prijemni ispit koji će biti održan u junu.

Završni ispit će biti najteži do sada, a neki profili za koje nema dovoljno interesovanja ove godine neće imati đaka, rekli su u ministarstvu prosvete.

U ispitu ove godine je 75 odsto nepoznatih zadataka i 25 odsto sa izmenjenim redosledom odgovora, ili brojevima u odnosu na zadatke iz zbirke.

Prijemni ispit za srednje škole za sve svršene učenike osmog razreda biti održan 17. i 18. juna – prvog dana iz srpskog (maternjeg) jezika, a drugog iz matematike.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, a konačni 25. juna.

Liste želja za nastavak školovanja predavaće se u osnovnim školama 26. i 27. juna, a raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 7. jula, dok su 8. i 9. jul rezervisani za upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu.

Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, kao i upis u prvom krugu planirani za 7, 8. i 9. jul, dok će drugi upisni krug biti završen 12. jula.

Prilikom upisa u gimnazije i srednje stručne škole, redosled kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, sa koga se može poneti maksimalnih 40 bodova, opšteg uspeha od 6. do 8. razreda i rezultata na takmičenjima tokom osmog razreda.

Uspeh u prethodnom školovanju, donosi maksimalnih 60 bodova, pri čemu će đaci i ove godine popunjavati listu od 20 želja.

Eventualne dopune konkursa biće objavljene na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (www.mpn.gov.rs).

 

You may also like