Sremska Mitrovica – U cilju preventivnog delovanja i podizanja nivoa društvene svesti o problemu trgovine ljudima kao obliku modernog ropstva danas je svečano potpisan Memorandum o saradnji Centra za socijalni rad “Sava” Sremska Mitrovica i institucijama Gradskom upravom za obrazovanje i Gradskom upravom za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine , Policijskom Upravom, Crvenim Krstom, Nacionalnom službom za zapošljavanje, mitrovačkom Kancelarijom za mlade i predstavnicima nevadinog sektora Centrom za ekonomsko unapređenje Roma i Udruženjem “Prijatelji” čime je definisan rad lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima.

Prema rečima koordinatora aktivnosti Centra za socijalni rad “Sava” Sremska Mitrovica Snežane Stanisavljević aktivnosti mreže su već počele da se realizuju kroz edukativne oblike rada, a odnose se na prevenciju mladih u zaštiti od trgovine ljudima. U te svrhe predavanja se održavaju u srednjim školama u saradnji sa Policijskom Upravom i Crvenim Krstom i sa kategorijom nezaposlenih lica u okviru rada Nacionalne službe za zapošljavanje, a planirane su aktivnosti koje se odnose na osetljve kategorije lica, Romska populacija, deca i mladi koje će realizovati Centar za socijalni rad u saradnji sa Policijskom Upravom.

Predstavnici Gradske uprave, načelnica za obrazovanje Mirjana Pjevac i načelnik za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine istakli su značaj organizovanog suprostavljanja trgovini ljudima koje predstavlja složen problem današnjice. Kako je rečeno ovom prilikom trgovina ljudima kao moderan oblik ropstva krši temelje ljudskih prava i uništava dostojanstvo žrtava i nakon što eksploatacija prestane i u te svrhe treba podići svest kod mladih kroz edukaciju i prevenciju u osnovnim i srednim školama. Težište predavanja usmereno je na približavanje problematike srednjoškolcima koji će nakon završetka srednjeg obrazovanja otići u univerzitetske centre ili se posvetiti nalaženju posla u zemlji i inostranstvu i to je period kada je rizik od ulaska u lanac trgovine najveći, saopšteno je iz Policijske Uprave.

Predavanja su do sada održana u srednjim školama “Nikola Tesla” i Prehrambeno šumarskoj i hemijskoj školi u Sremskoj Mitrovici, a nastaviće se i u ostalim školama na teritoriji Sremske Mitrovice.

Možda Vam se svidi i