Liberalizacija tržišta, šta dobijamo, šta gubimo?

Sremska Mitrovica – Dok neki planiraju u novoj godini da uvezu automobile za manje para, manji privrednici se hvataju za glave i razmisljaju kako će liberalizacija tržišta i smanjenje carine na određene proizvode uticati na njih i njihovu proizvodnju.

Prvim danom nove godine stupa na snagu Odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2013.godini.

Od televozora, monitora do šporeta, usisivača i drugih aparata bele tehnike, koji do sada nisu bili na bescarniskom režimu uvoza iz EU preko prehrambenih proizvoda, sokova, pa do automobila biće ili na bescarinskom režimu ili će carina biti smanjena za određeni procenat.

Kako na to gledaju pitali smo sugrađane, Vlada koji se bavi uzgojom stoke izrazio je zabrinutost da će imati poteškoće pri prodaji, jer će tržište biti preplavljeno mesom iz uvoza, što će uticati da se otkupna cena stoke snizi i pored činjenica da na meso kao jedan od zaštićenih proizvoda među koje spadaju i mleko, mlečni proizvodi, žitarice, povrće ostaje carina, ali smanjena za nekoliko procenata, konkretno za junetinu sa 15 na 12 odsto.

Srem koji je poznat po svojoj plodnoj zemlji i velikom potencijalu što se tiče poljoprivrede mogao bi da od ovog novog režima izvuče ipak velike koristi, samo za to je potrebno vreme i konstantan rad i ulaganje koje je do sada bilo u manjem intezitetu od mogućeg. Selo strahuje, jer postoji briga o konkurenciji, a mi kao mali privrednici i poljoprivrednici teško da možemo da idemo u korak sa velikim proizvođačima koji su retkost kod nas izjavio je Dragan.

Neki od proizvoda za koje se potpuno ukida carina u 2014. godini su jaja, voće i suvo voće, kafa, šporeti i mikrotalasne, monitori, televizori, automobili benzinci do 1000 i preko 3000 kubika, kao i dizel automobili do 1500 i preko 2500 kubika.

You May Also Like