Srbija – Udruženje bankarskih klijenata, Efektiva, podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu tužbu protiv tri banke, kojom se traži zaštita kolektivnih interesa bankarskih klijenata, saopšteno je danas iz udruženja.
Kako je navedeno, radi se o prvoj kolektivnoj tužbi u istoriji srpskog pravosuđa, a, kako je predsednik udruženja Dejan Gavrilović rekao Tanjugu, podneta je protiv Hypo Alpe Adrija, Piraeus i EFG banke.
„Razlozi tužbe bazirani su na ispravljanju posledica koje je na korisnike kredita ostavilo, po nama nedopušteno ugovaranje valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i posledica jednostranog menjanja kamata i kamatnih marži od strane banaka“, navedeno je u saopštenju.  Gavrilović je objasnio, u izjavi Tanjugu, da su navedene tri banke izabrane „iz tehničkih razloga“, odnosno zato što za njih postoji najviše dokumentacije. U „Efektivi“ smatraju da će uspeh u ovom sporu „u budućnosti sprečiti nepoštenu bankarsku praksu, a da će klijentima koji već imaju kredite u francima značajno poboljšati materijalni položaj“. „Iako se tužba konkretno odnosi na stambene kredite u francima, uverenja smo da će pozitivna presuda u značajnoj meri pomoći svim ostalim klijentima, fizičkim i pravnim licima, koji koriste ostale usluge banaka i lizing kuća“, saopštilo je to udruženje. Oni su pozvali Narodnu banku Srbije „da na strani tužioca uzme učešće u ovom postupku, te da na taj način donekle ispravi posledice svog pasivnog držanja koje je, takođe, doprinelo teškom položaju bankarskih klijenata“.

You may also like