Sremska Mitrovica – Čuvane račune roditelji će konačno moći da dostave Poreskoj upravi na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište. Od 1. do 15. jula je prvi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe u kom se podnose računi izdati od 1. januara do kraja juna ove godine. Uz zahtev za refundaciju PDV-a, obrazac RFNB, podnose se fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Ukoliko se poreznici budu držali maksimalnih zakonskih rokova, vraćeni novac će im leći na račune – krajem avgusta

Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge – 30.000 dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno.

Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV koji i može biti vraćen, objašnjeno je na sajtu Poreske uprave.

Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV i refundira.

Tokom ove godine prijem zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost na kupljenu bebi-opremu će se primati samo tokom jula. Od sledeće godine, refundacija će moći da se zatraži i od 1. do 15. februara.

Izvor: “Večernje Novosti”.

You may also like