Sremska Mitrovica – Budući brucoši će od utorka moći da se prijave za polaganje prijemnih ispita na državnim univerzitetima. Zavisno od fakulteta, prijavljivanje će trajati najviše tri dana, a konačne liste zainteresovanih akademaca biće objavljene 29. juna.

Država će u narednoj školskoj godini finansirati ukupno 36.983 novih studenata prve godine studija – brucoša što je za 965 studenata više u odnosu na prošlu godinu. Finansije su raspoređene na 21.717 studenata osnovnih akademskih studija i integrisanih studija, 6.989 studenata osnovnih strukovnih studija i 8.277 za Master akademske studije, objavljeno je na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

I samofinansirajuće i budžetske studente već tokom prijavljivanja čekaju troškovi. Budući akademci za polaganje prijemnog i upis moraće da izdvoje od 2.500 pa do 20.000 dinara. U Mitrovici u Visoko poslovnoj tehničkoj školi strukovnih studija uplata za polaganje prijemnog ispita iznosi 5.000 dinara.

Prilikom prijave za polaganje prijemnog ispita, svršeni maturanti moraju da dostave originalna i fotokopirana svedočanstva svih razreda srednje škole, kao i diplomu. Potreban je i prijavni list i dokaz o uplati za polaganje. Ukoliko su tokom srednje škole osvojili neku nagradu na državnim i međunarodnim takmičenjima, treba i to da prilože uz dokumentaciju.

You may also like