Sremska Mitrovica – U Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica kažu da na osnovu populacionog nadzora nad oboljenjima sličnim gripu, tokom prošle nedelje  registrovan je porast oboljenja sličnih gripu i  srednja aktivnost virusa gripa, ispod epidemijskog praga.

Na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Stara Pazova registrovan je srednji, a na teritoriji opštine Ruma vrlo visoki prag inteziteta aktivnosti virusa.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine i Institutom za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” dosada je testirao 11 osoba sa teritorije Srema na prisustvo virusa A i B.

Na teritoriji sremskog okruga potvrđeno je prisustvo virusa gripa u dve opštine-Šidu i Staroj Pazovi. Kod dve osobe iz Stare Pazove izolovan je virus gripa AH1N1 a kod jedne osobe iz Šida virus tipa AH3N2.

Izolovani tip virusa sadržan je u ovogodišnjoj sezonskoj vakcini protiv gripa. Iako je vakcinaciju je najbolje obaviti u periodu oktobar-decembar, još uvek nije kasno da se vakcinišete i na taj način zaštitite sebe i svoje bližnje.

You may also like