Povodom 65 – ogodišnjice smrti Mileve Marić Ajnštajn (1875 – 1948), supruge i naučne saradnice velikog fizičara Alberta Ajnštajna, „Sremske novine“ su, u ponedeljak, 5. avgusta, položile cveće na njenu spomen – bistu u Sremskoj Mitrovici. Na platou gde se nalazi bronzana spomen-bista, u neposrednoj blizini redakcije „Sremskih novina“, o Milevi Marić su govorili direktor „Sremskih novena” Dragan Đorđević, urednik kulturne rubrike Dušan Poznanović i vajar Vladimir Tović. Pročitana je i poruka biografa Mileve i Alberta Ajnštajna, fizičara mr Đorđa U. Krstića, iz Kranja, koja glasi:

– Istina o Milevinom udelu u naučnom stvaralaštvu Alberta Ajnštajna polako, ali istrajno prodire kako u naučne, tako i u laičke krugove po celom svetu. U tom smislu je i spomenik pred kojim stojite i današnje sećanje na Milevu povodom 65-godišnjice njene smrti, od priličnog značaja, jer je Milevina izrazita životna skromnost sprečila da zasluženo naučno priznanje doživi još tokom svog života. Iskreno sam Vam zahvalan da u Sremskoj Mitrovici, gradu gde je Mileva već rano pokazala svoje izrazite sposobnosti za matematiku i fiziku, intenzivno negujete uspomenu na nju, i ubeđen sam da ćete tako i nastaviti. Trajno sećanje i zaslužena naučna slava našoj dragoj, skromnoj zemljakinji Milevi Marić Ajnštajn, čije zajedničko stvaralaštvo sa mužem Albertom na polju fizike, pripada celom čovečanstvu! Slava joj!

Naša poznata zemljakinja Mileva Marić Ajnštajn je preminula pre ravno 65 godina, 4. avgusta 1948, u Cirihu, da bi njeni posmrtni ostaci bili sahranjeni na gradskom Nordhajm groblju. Sa ovog sveta je otišla napuštena i usamljena: bivši muž Albert Ajnštajn i stariji sin Hans Albert živeli su daleko, u Americi, mlađi sin Eduard ležao je bolestan u sanatorijumu, a sudbina vanbračne kćerke Lizerl od samog rođenja, 1902, bila obavijena neprozirnim velom misterije.

You may also like