Sremska Mitrovica – U srednjoj medicinskoj školi “ Draginja Nikšić “ iz Sremske Mitrovice obrazuju se učenici u okviru dva područja rada: zdravstvo, farmacija i socijalna zaštita i lične usluge.

U okviru zdravstva to su sledeći obrazovni profili(IV-ti stepen), farmaceutski tehničari,  fizioterapeutski tehničari,  laboratorijski tehničari,  kozmetičarski tehničari,  ginekološko – akušerske sestre, medicinske sestre – tehničari, medicinske sestre – vaspitači, stomatološke sestre – tehničari, sanitarno – ekološki tehničari.

Trenutno školu “ Draginja Nikšić “ pohađa 628 đaka, a njih 128 su maturanti.

U okviru područja rada lične usluge obrazuju se učenici u dva obrazovna profila: ženski i muški frizeri u okviru III-eg stepena.
Od ukupnog broja učenika  257 su maturanti, odnosno 8 odeljenja su odeljenja završnih razreda.

Podaci kojima škola raspolaže pokazuju da najčešće trećina od ukupnog broja maturanata medicinske škole  “ Draginja Nikšić „nastavi školovanje na nekom od fakulteta ili viših škola. Maturanti najčešće upisuju Medicinski fakultet, stomatologiju, Prirodno – matematički sa grupom za biologiju, hemiju, biohemiju, ekologiju i zaštitu životne sredine, zatim farmaciju, Visoke strukovne škole u okviru zdravstva, a neretko učenici postanu pravnici, profesori književnosti, istorije, geografije ili stranog jezika.

Sada je period kada se učenici ove škole intezivno pripremaju za brojna republička takmičenja gde najčešće osvajaju samo najbolja mesta.

O izuzetnim rezultatima učenika govore i brojne Svetosavske nagrade, kao nejveće učeničko priznanje za ostvarene uspehe.  Učenici ove škole četiri puta su bili prvaci Države, i učesnici evropskog takmičenja u pružanju prve pomoći.Pet puta drugoplasirani na Državnim takmičenjima u pružanju prve pomoći.

Maturanti ove škole zadovoljni su izborom zanimanja koji su napravili pre četiri godine.

Od septembra 2000.godine,škola radi u sopstvenoj zgradi,impozantne veličine od preko 4000m2 korisnog prostora i sastoji se od:17 učionica opšte namene, specijalizovane učionice za užestručne predmete, 3 kabineta za zdravstvenu negu, kabineta za potrebe održavanja vežbi fizikalne terapije i rehabilitacije, kabineta za potrebe održavanja vežbi estetske nege, laboratorije za analitičku hemiju, laboratorije za biohemiju i hematologiju, kabineta za farmaceutsku tehnologiju, kabineta za fiziku, kabinet za anatomiju sa fiziologijom,biologiju i botaniku, kabinet za informatiku, bogato opremljenu biblioteku sa preko 5000 naslova, 1 salu za fizičko vaspitanje,unutar zgrade,kao i sportski teren van zgrade, 2 frizerska salona (muški i ženski).

You may also like