Sremska Mitrovica – U Mitrovačkoj gimnaziji 10. juna održan je specijalni dvočas posvećeni borbi protiv HIV-a i AIDS-a, što je deo šire kampanje koju realizuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije kroz HIV projekat koji se finansira iz donacije Globalnog fonda za borbu protiv SIDE, tuberkuloze i malarije.

Edukacijom su obuhvaćeni učenici 3. razreda škola po unapred utvrđenom jedinstvenom kurikulumu. Dvočas je imao i multimedijalni interaktivni karakter, jer su učenici znanje o HIV-u dobijali kroz pitanja i odgovore, štampani materijal (liflete), kratki edukativni film i niz interesantnih radionica.
U realizaciji dvočasa su kao edukatori učestvovali epidemiolozi iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Aktivnosti su sprovedene u mnogim gradovima Srbije a kroz učešće tri ministrastva – Ministarstvo zdravlja, Mistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta koje je koordinirano radilo sa nadležnim zdravstvenim institucijama, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, institutima, zavodima za javno zdravlje, kancelarijama za mlade i nevladinim organizacijama iz 23 grada u Srbiji.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije početkom 2013. godine u Srbiji je 1715 osoba živelo sa HIV-om, ali se procenjuje da postoji još toliko osoba koje ni ne znaju da su inficirane ovim virusom.

Tokom 2012. godine novootkriveno je 125 osoba inficiranih HIV-om.
Iako je, od početka epidemije Beograd najteže pogođen HIV epidemijom, upravo u glavnom gradu se i najveći broj osoba testira, čime su stekli mogućnost da se bolest na vreme otkrije a samim tim i adekvatno leči.

You may also like