Sremska Mitrovica – Građani koji budu kupovali na internetu i plaćali preko Pejpala, za robu iz inostranstva neće morati da plaćaju carinu ako je vrednosti do 50 evra kada je kupuju od pravnih lica, dok će pošiljke veće vrednosti biti podležne naplati dažbina.
Prema važećim propisima, od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena su fizička lica čije pošiljke ne prelaze vrednost od 70 evra, a stižu im od fizičkih lica iz inostranstva.

Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV-a (osam ili 20 odsto).
Uprava carina naglašava da je važno da se naglasi da se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.
Način dostave robe izbor je njenog naručioca i on se o tome verovatno izjašnjava u momentu porudžbine, a iz Uprave carina ukazuju da je i dalje povoljnije da robu primaju putem obične pošte, s obzirom na to da su PTT usluge jeftinije od usluga brze pošte.
Korisnici u Srbiji za sada mogu samo da kupuju, ali ne i da primaju uplate na Pejpal nalog, ali će i to biti moguće u narednom periodu.

PayPal

Možda Vam se svidi i