Sremska Mitrovica – Od polovine juna, meteorolozi najavljuju letnje temperature. A sa dolaskom lepšeg vremena mnogi građani se odlučuju za odlazak u prirodu.

Prijatan boravak u šumskim ili na travnatim površinama van gradskih područja, može da pokvari strah od krpelja i lajmske bolesti, koju krpelji prenose.

Krpelji se pojavljuju već kada temperatura dostigne deset stepeni. Pogoduje im toplo i vlažno vreme, pa ih najviše ima posle kiše.

Međutim, kako bi boravak protekao bez neprijatnosti važno je čuvati se i biti svestan opasnosti koje vrebaju od krpelja. Na sreću, građani u velikom broju znaju kako da se čuvaju od uboda krpelja.

Kad se boravi u prirodi, najbolje je pažljivo birati odeću tako da krpelj ne može s lakoćom da dopre do kože. Poželjni su dugi rukavi i nogavice na pantalonama, a dobra ideja je i uvući ih u čarape kako krpelj nikako ne bi mogao da ujede. Posle boravka u prirodi, obavezno pregledajte svoju kožu, kako bi utvrdili da nema nikakvog ugriza.

U slučaju da opazite krpelja na koži, neophodno je da se on odstrani što pre. Rizik od infekcije se povećava ukoliko se kasnije odstranjuje s kože (duže od 24 sata).

Krpelji svojim ugrizom, na ljude mogu preneti uzročnika Lajmske bolesti. Reč je o bakterijskoj sistemskoj zarazi koja napada ceo organizam, a posebno kožu, nervni sistem, zglobove i srce. Prvi znaci bolesti javljaju se posle jednog do mesec dana od uboda. Bubuljica i prstenasto crvenilo, koje se širi, na mestu uboda krpelja siguran su znak početne faze bolesti.

Ukoliko se na vreme ne počne sa lečenjem, može doći do trajnog oštećenja zdravlja i invalidnosti, upozoravaju lekari.
Ako se krpelj nađe u koži posle povratka iz prirode, potrebno je obratiti se lekaru koji će ga pravilno odstraniti.

Skidanje krpelja treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom. Ono što je takođe veoma bitno jeste da na krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte i ostalo, jer ona izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja, u kojem se mogu naći uzročnici opasne lajmske bolesti.

Teško oboljenje zahvata prvenstveno kožu, a zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem. Vreme od uboda krpelja do prvih simptoma oboljenja kreće se od tri do 32 dana, a njegova rana faza može da bude bez manifestacija, pa oboleli često i ne znaju da su bolesni. Lajmska bolest javlja se podjednako u svim uzrastima. Najveći broj obolelih registruje se od maja do juna.

You may also like