Sremska Mitrovica – Odlučili ste da letujete kod komšija Hrvata? Nećete pogrešiti, ali vam treba pozamašno debeo novčanik.

Pri samom ulasku u zemlju imaćete susret sa carinicima koji vas ljubazno pitaju da li imate nešto da prijavite. Ukoliko nemate, isto tako ljubazno vas puste da prođete bez dodatnog pretresa. Dok se tako smeškate što ste uspeli da prenesete dovoljno cigareta za odmor ili flašu rakije, ubrzo vam osmeh nestane jer za putarine morate da odvojite 220 kuna u jednom pravcu, sto je otprilike 3.300 dinara. Cena goriva je ista kao i na našim pumpama, sem što je, kako vozači tvrde, razlika u kvalitetu.

Ako imate sreće kad stignete na odredište da poznajete nekog ko može da vam preporuči smeštaj, onda možete da prođete i do 10 evra jeftinije po danu, a ako ne, plaćate punu dnevnu cenu po osobi od 25 evra pa, na dalje. Iako je hrvatsko primorje jedno od lepših i uređenijih, Hrvati se žale da sezona nije tako dobra kao prethodnih godina.

Omladina koja dođe da doživi nezaboravne letnje avanture mora da se naoruža sa novčanicom od bar 100 eura dnevno. Za espresso u kafiću vam treba oko 2 eura, za točeno pivo na plaži oko 3 eura, a za ručak u lokalnom restoranu od 20 do 50 eura. Noćni izlasci su posebna tarifa. Uglavnom se svi opuste kad naručuju ture pića u barovima na plaži. “Neka košta šta košta, jednom se živi” svima je moto, ali kad stigne račun svi se češkaju, zbunjeno gledaju u cifre i preračunavaju kune u svoju valutu. Kako ćete prepoznati turistu iz Srbije? Lako, dovoljno je da čujete “Au, maj’store, mog’o sam kupiti juga za te pare.”

U našim kafićima na obali Save jutarnja kafa košta 50 dinara, bokal ledenog čaja 120 dinara, točeno pivo 90 dinara, a vikendom vrlo lepo možete da se provedete za 2.000 dinara. Sava je naše mitrovačko more. Zaključak je vrlo jednostavan i smišljen odavno, pre našeg rođenja “Svuda pođi, svojoj kući dođi”.

Bojana Đorđić

You may also like