Sremska Mitrovica – Ministarstvo energetike Srbije predložilo je da socijalno ugroženi građani mesečno besplatno dobijaju 120 kilovat sati struje tokom cele godine i 90 kubnih metara gasa tokom grejne sezone.

Kako se navodi u predlogu uredbe o energetski zaštićenom kupcu objavljenom na sajtu Ministarstva (www.merz.gov.rs), zaštita se ostvaruje direktnim umanjenjem računa ili preko strogo namenskih garantnih pisama na ime, bez mogućnosti prodaje ili zamene.

Novac za isporuku određenih količina struje ili gasa zaštićenim kupcima obezbeđivaće se u državnom budžetu u delu iz kojeg se obezbeđuju i druge naknade korisnicima svih vrsta socijalne pomoći.

Kriterijumi za dobijanje statusa domaćinstva energetski zaštićenog kupca su da je član porodice korisnik socijalne pomoći, dečijeg dodatka, dodatka za negu i pomoć drugog lica ili penzioner sa najnižim primanjima.

Predlogom uredbe predviđeno je da se rešenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca izdaje na godinu dana uz mogućnost produženja.

U Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije agenciji Beta su kazali da je predlog uredbe upućen ostalim ministarstvima i Agenciji za energetiku na razmatranje, a da će nakon što dobiju sugestije predlog biti uobličen i poslat Vladi na usvajanje.

Prosečna mesečna potrošnja struje domaćinstva u Srbiji je 500 kilovat sati.

Prema ranijim analizama, uključivanjem jedne ringle po tri sata dnevno i rerne na po dva sata svakog drugog dana mesečno se potroši oko 135 kilovat sati, a električni bojler od 50 litara troši oko 120 kilovat sati mesečno.

You may also like