Sremska Mitrovica – Povodom 5. juna, dana zaštite životne sredine i početka zelene nedelje,  Sremsku Mitrovicu su posetili šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador  Vinsent Dežer i  sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
Vinset Dežer i Dušan Mrakić tokom prepodneva obišli su Šabac gde su se sastali sa Gradonačelnikom Šapca, Zoranom Mihajlovićem i Gradonačelnikom Sremske Mitrovice Branislavom Nedimovićem.
Tokom posete Šapcu obišli su transfer stanicu i gradilište postrojenja za preradu otpadnih voda.
Nakon Šapca, delegacija je stigla na regionalnu deponiju Srem-Mačva.
Na  deponiji prisutnima  se obratio i Aleksandar Spajić iz,  Direkcije za izgradnju grada Sremska Mitrovica, koji je ambasadoru preneo tok dosadašnjeg rada na izgradnji i naredne korake koji predstoje, potrebne za početak rada deponije.
Projekat regionalne deponije započet je pre tri godine, a probni rad se očekuje u naredne dve sedmice.


Prilikom obilaska „Regionalne deponije Srem-Mačva“ kod Sremske Mitrovice, ambasador Vensan Dežer je povodom dana zaštite životne sredine, rekao da je potrebno je podići nivo svesti običnih građana, edukovati ih o potrebi očuvanja i upravljanja životnom sredinom.
„Boljim upravljanjem komunalnim otpadom smanjiće se i troškovi domaćinstava“, rekao je Dežer.


Ovim projektom omogućena je izgradnja jedne od najvećih regionalnih deponija u Vojvodini, koja će obezbediti ekološko odlaganje otpada za preko 200.000 građana.
Gradonačelnik Branislav Nedimović je rekao da je realizacija projekta na teritoriji Sremske Mitrovice, između ostalog i od velike koristi sa aspekta privrede, zatim, celokupna teritorija grada uskoro će biti pokrivena sa prikupljanjem i odnošenjem smeća pa će i građani imati korist, jer je prerada otpada veoma važna ekonomski ali i sa aspekta zaštite životne sredine.
„Kroz ovaj sistem dobijaćemo biogas, a kroz njega proizvoditi električnu energiju, što znači iskorišćavanje sopstvenih izvora energije i alternativni način za ispunjavanje budžeta“, rekao je gradonačelnik Sremske Mitroice Branislav Nedimović i dodao da je realizacija projekta Evropske komisije, dokaz da su građani Šapca i Sremske Mitrovice spremni da primenjuju evropske projekte koji su od velike vrednosti i da se nada da će se nastaviti sa daljom realizacijom projekta upravljanja komunalnim otpadom.


„Regionalna deponija Srem-Mačva“ koštala je 6,3 miliona evra, od kojih je EU uložila pet miliona, gradovi sa milion evra, dok je 300.000 evra obezbeđeno preko Ministarstva za zaštitu životne sredine.
Regionalno preduzeće „Regionalna deponija Srem-Mačva“ počeće sa radom u toku narednih nekoliko meseci. Planirana su i dodatna sredstva za obezbeđenje sistema separacije otpada, koji će, kako je danas najavljeno, biti naknadno biti izgrađen.
Kroz program Evropske unije gradovi Sremska Mitrovica i Šabac dobili su sredstva za izgradnju dva velika opštinska infrastrukturna projekta u oblasti zaštite životne sredine u iznosu od 25.000.000 evra. Takođe, u saradnji sa EU MISP programom izrađene su komunikacione strategije za ove projekte.
Cilj komunikacionih planova je edukacija stanovništva na temu zaštite životne sredine, isticanje važnosti reciklaže, primarne selekcije otpada, važnost priključenja na kanalizacionu mrežu, kao i ekološka zaštita reke Save.

You may also like