Sremska Mitrovica – Fond za energetsku efikasnost počinje sa radom 01. januara 2014. godine, najavljeno je iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

U budžetu za 2014. godinu biće izdvojeno 400 miliona dinara za Fond za unapređenje energetske efikasnosti, što je dvostruko manje nego što je resorno Ministarstvo očekivalo, izjavila je pre nekoliko dana ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlović, koje je prošlog utorka otvorila konferenciju “Biznis energetske efikasnosti u Srbiji – BEES 2013“, rekla je da se nadala da će taj fond u narednoj godini iz budžeta dobiti 900 miliona dinara i najavila razgovore sa donatorima kako bi se obezbedila dodatna sredstva.
Važno je, međutim, da će Fond za energetsku efikasnost početi da funkcioniše kako je i planirano, 1. januara 2014. godine, napomenula je ona.

Zorana Mihajlović je najavila da će pravilnik za projavljivanje za ova sredstva biće objavljen u narednih sedam do 10 dana, kako bi svi zainteresovani mogli da konkurišu za novac namenjen poboljšanju energetske efikasnosti.
Srbija se trenutno nalazi na začelju evropske liste po racionalnoj upotrebi energije a formiranje Fonda treba da omogući finansiranje i realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti pod povoljnim uslovima.

Mihajlović je dodala da Ministarstvo počinje razgovore sa poslovnim bankama o dugoročnim i subvencionisanom kreditima namenjenim, pre svega, unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima. Procena Ministarstva je da će se računi za električnu energiju u domaćinstivima, zahvaljujući radu fonda, smanjiti za 30 do 35 odsto.

Podsećajući da je u martu usvojen o Zakon o efikasnom korišćenju energije i da je pri kraju izrada podzakonskih akata u ovoj oblasti, Zorana Mihajlović je rekla i da je cilj Srbije je da se potrošnja energije smanji za devet odsto do 2020.

Prema njenim rečima, kritična tačka u podizanju energetske efikasnosti je komunikacija i koordinacija sa lokalnim samoupravama.
Ministarstvo sa opštinama i gradovima razgovara o podsticanju investicija po modelu javno-privatnog partnerstva, posebno kad je u pitanju razvoj kogenerativnih postrojenja, kojima se podiže stepen energetske efikasnosti u toplanama, rekla je Mihajlović.

preuzeto sa www.merz.gov.rs

Možda Vam se svidi i