Sremska Mitrovica – Pekmez ili rakija? Siti ili veseli? Možda ipak i jedno i drugo jer su šljive po kilogramu 12 dinara, duplo jeftinije nego prošle godine.

Odgajivači ove voćke kažu da im se više isplati da prave džem ili rakiju nego da prodaju šljive po ovako niskoj ceni. Oni ujedno moraju da plate nadničare koji će pokupiti šljive iz voćnjaka, a samim tim teško je da se uklope u sadašnju cenu.

“Ovo je odličan period za pečenje rakije, a kazan će raditi punom parom sigurno narednih petnaestak dana. Prošle godine je litra dobre rakije od šljive koštala 500 dinara, ove godine bi trebalo da bude duplo jeftinije, oko 240 – 250 dinara, mada se isplati da je pravite u sopstvenom dvorištu. Za litru rakije u proseku treba oko 10 kg šljive, tu su i sitni troškovi šećera kao komponente za rakiju koji košta 90 dinara po kilogramu i troškovi iznajmljivanja kazana, 500 dinara”, izračunao nam je jedan od ljubitelja domaće šljivovice.

Sa druge strane domaćice prave slatko i kuvaju pekmez od šljiva. “Isplati se, kako da ne? Za teglu pekmeza mi treba oko 1,5 kg šljive, 200 g šećera i konzervans, kad se sabere tegla džema me izađe oko 50 dinara, dok bih u marketu ovo zadovoljstvo platila preko 200 dinara”, rekla je jedna od naših sugrađanki i dodala da će se ove godine na policama u špajizu sigurno naći pekmez iz domaće radinosti.

Po ovoj računici nisu zadovoljni jedino voćari koji su planirali da prodaju plodove šljive, izgleda da im jedino ostaje da se odluče za jedno od ova dva proizvoda ili ipak oba.

Bojana Đorđić

You may also like