Sremska Mitrovica – Ispred Turističke organizacije grada, direktorica ove organizacije Tatjana Poznić, danas je na konferenciji za štampu koja je održana u zgradi opštine Sremska Mitrovica, najavila prvu Sremska kulenijadu koja će se održati 27.aprila, pod nazivom “Dani sremskog kulena”.

“Turistička organizacija Sremske Mitrovice, podržala je ovu manifestaciju a podržavamo i sve one manifestacije koje mogu da doprinesu poboljšanju, grananju i boljoj turističkoj ponudi, bilo da su to gastronomske, kulturne ili bilo koje druge manifestacije.Razlog zbog čega se turistička organizacija grada i grad Sremska Mitrovica pridružila ovoj menifestaciji je značaj očuvanja tradicije i promocija jednog sremskog, zdravog autohtonog i tradicionalnog proizvoda kao što je kulen ” rekla je Tatjana Poznić.

Kako je sremski kulen autentičan proizvod, Branislav Janošević predsednik udruženja“Sremski kulen“, kaže da je ovo udruženje krenulo sa registracijim 5.aprila prošle godine, kada su u APR-u registrovali kulen. Profesor Ilija Vuković sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, je ovom udruženju pomogao kroz svoju profesiju sa upućivanjem u problematiku oko registracije.

Osnovni ciljevi Udruženja su aktivnosti usmerene ka stvaranju što povoljnijih uslova za razvoj poljoprivredne delatnosti, brendiranja sremkog kulena, domaćih sremskih suhomesnatih trajnih i polutrajnih proizvoda i drugih sremskih proizvoda i jela.

Manifestacija se otvara 27.aprila, dok se 24 i 25. aprila predaju uzorci koji će biti prikazani na takmičenju.Uzorci se predaju u Lovačkom domu i svaki uzorak će biti pregledan metodom digestije u Veterinarskoj ambulanti.

Na Sremskoj kulinijadi takmičari će prikazati svoj proizvod u dve kategorije, u tradicionalnoj proizvodnji kulena u prirodnom omotaču i proizvodnji u veštačkom omotaču.

27.aprila od 09.30 – 14.00 sati vršiće se ocenjivanje kvaliteta primljenih kulenova od strane žirija. Radionica o brenderinju kulena biće održana od 14.00 do 16.00 sati, posle koje će se održati i proglašenje pobednika.

Pobednik Sremske kulinijade ne može biti iz kategorije proizvodnje kulena u veštačkom omotaču. Od 19.00 sati najavljena je Svečana večera.

Osim kulena, na manifestaciji građani će moći i da uživaju u proizvodima od meda i sira.Sremska Kulinijada će se održati u Lovačkom domu u Sremskoj Mitrovici.

Održavanje ove manifestacije osim lokalne samouprave i Turističke organizacije pomogli su i “Vodovod” Sremska Mitrovica i osnovna škola “Radivoj Popović” koja će na kulinijadi imati i izložbu svojih proizvoda.

You may also like