Sremska Mitrovica – Prvog novembra na snagu stupa pravilnik koji propisuje da vlasnici automobila tokom zime moraju da imaju sve četiri zimske ili „univerzalne“ (M plus S), da šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. Ukoliko je bez padavina i leda dozvoljena je upotreba guma koje nisu za zimu.

Ova odluka izazvala je oprečne stavove u javnosti, od otvorenog negodovanja, do prihvatanja ove odluke kao racionalne i u korist vozača koji automobile koriste samo po lepom vremenu jer ovako neće biti izloženi trošku.

Imajući ovo u vidu sajt Internet prodaja guma sproveo je istraživanje, u kojem je učestvovalo oko 6.000 ljudi, u nameri da sazna da li će se građani pridržavati novog pravilnika, koliko često kupuju gume i koji faktori najviše utiču na njihov izbor.

Najveći broj ispitanika, njih 47 odsto, rekao je da će kupiti sve četiri zimske gume, kako to propisuje pravilnik, i koristiti ih tokom zime. Njih 38 odsto reklo je da će voziti sa gumama koje poseduju bez obzira vremenske uslove, što znači da se neće pridržavati pravilnika, dok je 15 odsto vozača odgovorilo da će voziti sa letnjim gumama ali samo kada na putevima nema snega i leda, što sada dozvoljava ovaj pravilnik.

Budući da materijalna situacija u našoj zemlji nije najsjajnija neki vozači odlučuju se i za kupovinu polovnih guma, što sa aspekta bezbednosti može biti rizično. Kako prenosi sajt Monda, u prodaji su se pojavile čak i kineske gume koje baš ne ulivaju poverenje kod vozača.

You may also like