Sremska Mitrovica – Đaci osmih razreda u Srbiji završili su danas polaganje male mature rešavanjem testova iz matematike, a preliminarni rezultati očekuju su u četvrtak 21. juna.

Pred đacima je danas bilo 20 zadataka iz kombinacije broj 1, koju je neposredno pre početka polaganja izvukao ministar prosvete Žarko Obradović.

Polaganje je trajalo dva sata – od 10 do 12 sati.

Rešenja testa trebalo bi da budu objavljena posle 13 sati na sajtovima Ministarstva prosvete i nauke (www.mpn.gov.rs) i Radio televizije Srbije (www.rts.rs).

Na završnom ispitu, učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, što znači maksimalno 40 bodova. Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole i na osnovu rezultata na završnom ispitu izvršiće se rangiranje učenika.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike ima 50 odsto nepoznatih pitanja, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto potpuno poznatih zadataka.

U dogovoru sa poverenikom za informacije od javnog značaja od ove godine rezultati završnog ispita biće istaknuti unutar osnovnih škola, a ne kao do sada na ulaznim vratima ili prozorima.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna. Eventualne žalbe učenika na rezultate podnose se 21. juna u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama dan kasnije, 22. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

Rezultati na sajtu biće objavljeni pod šiframa poznatim đacima i roditeljima.

Osmi razred završilo je 78.004 učenika, a u srednjim školama ima 83.335 slobodnih mesta.

 

 

You may also like