Sremska Mitrovica – Internacionalna vinska svečanost „ZLATNI DAN VINA MMXII“ održaće se  u 19. avgusta u kompleksu Carske palate u Sremskoj Mitrovici (Sirmiumu).

Na prošlogodišnjem „ZLATNOM DANU VINA“ učestvovalo je preko 20 domaćih i stranih vinarija koje su prezentovale svoja vina u antičkom ambijentu Sirmiuma. Ovu svečanost posetilo je više od  3500 ljudi, koji su uživali u svečanom programu, degustaciji vina i umetničkim delima mitrovačkih slikara.

Na preobraženje, 19. avgusta, vinogradari ulaze u vinograd i počinju radove, a nije slučajno da se baš na taj dan rodio Marko Aurelije Prob, jedan od velikih rimskih imperatora koji je vladao Sirmiumom.

Iako ne beše od visokog roda, to mu nije smetalo da se istakne kao izvanredan vojni zapovednik i strateg. Bez obzira na blistavu vojnu karijeru, njegova zadužbina svetu je uvođenje jedne nove poljoprivredne kulture u kontinentalni deo Evrope  – vinove loze.

Probovi vojnici su za vreme mira popravljali puteve i tvrđave, gradili hramove, radili na regulisanju rečnih tokove, isušivanju močvara… Širom Galije, Panonije i Mezije, sadili su vinograde, do danas sačuvane i poznate kao rajnsko i sremsko-fruškogorsko, odnosno smederevsko vinogorje.

U Rimskom carstvu privilegiju proizvodnje vina imala je današnja Italija, a bilo je uvoženo i iz Grčke. Ostale zemlje, provincije i kolonije, nisu imale razvijenu poljoprivredu, pogotovo vinarstvo. Prob je sve to promenio, tako što je u kontinentalni deo Evrope doneo biljku koja je do tada rasla samo na Mediteranu, oduzevši mediteranskim zemljama monopol nad proizvodnjom grožđa i vina.

Po naredbi imperatora Proba, prvi čokoti vinove loze zasađeni na brdu Alma mons (u prevodu Blagorodno brdo), u blizini Sirmiuma (kod sela Šuljam), a odatle se vino širilo dalje u Evropu.

Internacionalna vinska svečanost „Zlatni dan vina“ organizuje se upravo u Probovu čast.

Ove godine ambicije su iste – preko dvadeset vinarija potvrdilo je svoje učešće na „Zlatnom danu vina“. Poznato je da vino i umetnost idu ruku pod ruku – Udruženja likovnih umetnika „Esnaf“, „Ulica slikara“ i Udruženja likovnih umetnika „Sirmium“ izložiće svoje radove u Carskoj palati za vreme svečanosti, a Muzej Srema izložiće eksponate vezane za imperatora Proba.Uz prigodan muzički program, posetioci će imati na raspolaganju preko 100 vina koja će moći da degustiraju.

U 18:45 časova kreće defile rimskih dvokolica, „SIRMIUM LEGIONARIES“-a i vinara kroz centar grada, od Arhivskog vinskog podruma (koji se nalazi ispod Zavoda za zaštitu spomenika) do Carske palate.

U 19:00 časova je zvanično otvaranje internacionalne vinske svečanosti „ZLATNI DAN VINA MMXII“.

 

You may also like