Veći prinos pšenice

Sremska Mitrovica – U Srbiji će ove godine prinos pšenice biti oko četiri tone po hektaru što je iznad višegodišnjeg proseka, izjavio je u petak upravnik odeljenja za strna žita pri Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Srbislav Denčić.

„Mislim da će prinos u Srbiji biti izmedju 3,5 i četiri tone po hektaru, dok bi u Vojvodini trebalo da bude izmedju 4,5 i pet tona. Ako uzmemo da je poslednjih pet-šest godina prosek 3,5 do 3,6 tona po hektaru, ovo će biti malo veći natprosečni prinos“, rekao je Denčić.

Prema njegovim rečima, to će se dogoditi samo ako vremenske prilike u naredne dve nedelje do žetve budu optimalne, jer bi u protivnom pšenica mogla naglo sazreti što bi smanjilo prinos.

„Pšenica je u fazi nalivanja zrna i ne bi joj dobro pogodovale ekstremno visoke temperature od preko 35 stepeni. Ukoliko temperature budu ispod toga, sa hladnim noćima, možemo očekivati i solidne prinose i solidan kvalitet pšenice“, rekao je Denčić.

Stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo je ocenio da su ove godine u Srbiji vrlo heterogeni usevi pšenice, jer ko je primenio dobre agrotehničke mere imaće dobre useve, dok će ratari koji nisu na vreme koristili veštačka djubriva imati loš prinos.

You May Also Like