Sremska Mitrovica – U Srbiji, prema zvaničnim podacima kancelarije za HIV pri Institutu „Batut“, sa HIV-om u ovom trenutku živi 1.700 ljudi,  ali procenjuje se da nezvanično ima još toliko ljudi sa ovom bolešću. U okviru obeležavanja 1. decembra , Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica planira brojne aktivnosti.

Na dan obeležavanja, u subotu 1. decembra, u vremenu od 10 do 17 časova biće organizovano testiranje brzim testovima na HIV u prostorijama mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje.

U nedelju, 2. decembra, od 11 do 13 časova na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici organizuje se dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV brzim testovima u specijalizovanom vozilu Ministarstva zdravlja.

Za testiranje se uzima kap krvi iz jagodice prsta (kao za određivanje šećera u krvi), a rezultati se dobijaju nakon desetak minuta.

Iz mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje pozivaju građane Srema da iskoriste priliku da saznaju svoj HIV status i na taj način pokažu odgovornost prema sebi, svojim najbližima i društvu uopšte.

You may also like