Sremska Mitrovica – U mitrovačkoj Biblioteci danas je održana promocija knjiga za decu i mlade, Vesne Aleksić. Autorka je jedna od najpopularnijih dečijih pisaca, čiju čitanost potvrđuju i brojne nagrade, među kojima su nagrada Zmajevih dečijih igara, Politikinog zabavnika, nagrada Rade Obrenović, kao i nagrada Radio Beograda za dramu „Moja prva violina“.

Vesna Aleksić je danas promovisala svoje knjige „Ja se zovem Jelena Šuman“ i „Brbljivo srce“.

Vesna Aleksić je među najpopularnijim piscima za mlade u Srbiji. Rođena je 1958. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a  književnim radom bavi se pretežno kao pisac za decu i adolescente.

Prvi roman  za decu “Mesečev dečak” izašao je 1994. u uglednoj izdavačkoj kući staroj više od jednog veka, a to je Srpska književna zadruga iz Beograda i imao je tri izdanja. Posle njega izašlo je  petnaestak različitih naslova koji su uglavnom imali dva, tri i više ponovljena izdanja.

Zbirka priča “Ja se zovem Jelena Šuman” dobila je takođe prestiznu nagradu “Politikin zabavnik” kao najbolja knjiga za decu u 1998-oj godini.

Knjiga je 2010.godine objavljena na nemačkom jeziku pod naslovom “Ich heiße Jelena Schumann”.

Pored mnogih romana i priča, autor je i brojnih radio drama , monodrama za decu i jedne monodrame za odrasle.( Za radio dramu “Moja prva violina” dobila je prvu nagradu Radio Beograda, 2009. god.). Pozorišne predstave “Princeza bez zrna graška “ i “Pipi duga čarapa na kvizu kako postati milioner” su trenutno na repertoaru Pan Teatra u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

You may also like