Prijem za učesnike plivačkog maratona

Sremska Mitrovica – Tradicionalni mađunarodni plivački maraton „Jarak – Šabac“ održače se u nedelju 5. avgusta. Od pre osam godina maraton je deo zvaničnog kalendara Svetske plivačke federacije (FINA) i nalazi se među 10 plivačkih maratona koji se boduju za Svetski kup.

Povodom predstojećeg maratona, gradonačelnik Grada Sremska Mitrovica, Branislav Nedimović upriličio je prijem u Gradskoj kući za učesnike i organizatore ove sportske manifestacije.

Na održanom prijemu, gradonačelnik Branislav Nedimović, upoznao je prisutne sa  Sremskom  Mitrovicom, gradom koji je podržao ovu manifestaciju, ali i poželeo sreću svimu učesnicima koji će sutra plivati od Jarka do Šapca.

Plivački maraton Jarak – Šabac, predstavlja plivačko nadmetanje u spomen na žrtve „Krvavog marša“ na koji su prinudno naterani svi vojno sposobni muškarci našeg grada i okoline od strane nemačkih okupatora 1941. godine.

U znak odmazde, okupacione snage su pod pretnjom oružijem prisilil sve muškarce 16 – 60 godina da idu do logora koji se nalazio u sremskom selu Jarak. Mnogi taj marš nisu izdržali, i ubijeni su tokom puta, a neki su lišeni života u samom logoru.

Iz želje da se održi sećanje na sve žrtve pomenutog događaja, 1970. godine ustanovljen je plivački maraton čiji je start u Jarku, a cilj u Šapcu, na plaži Stari grad. Dužina staze je 19, 2 km.

Tradicionalno se trka održava prve nedelje u avgustu mesecu. Od 2003. godine, Maraton ulazi u sastav 10 najprestižnijih maratona Svetske plivačke federacije (FINA). Ulazak u trke u borbu za Svetski kup dovelo je do pomeranja datuma, ali se poslednjih godina vraća datum trke u tradicionalne okvire.

Maraton je od osnivanja poprimio međunarodni karakter, a danas u naš grad zakazanog datuma dolaze plivači sa svih kontinenata.

You May Also Like