Prave se spiskovi prekobrojnih nastavnika

Sremska Mitrovica – U školama u Srbiji u toku je sastavljanje spiskova nastavnika i učitelja koji će biti proglašeni za tehnološki višak i konačne liste prekobrojnih biće poznate početkom školske godine.

Spiskove sastavljaju direktori škola i dostavljaju ih resornom ministarstvu prosvete, rekao je Milan Jevtić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i upozorio da je zbog konstantnog smanjenja broja đaka i odeljenja sve manje nastavnika sa punim radnim vremenom.

„Od oko 104.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama skoro 30.000 njih nema punu normu časova, pa samim tim ima manju platu“, rekao je Jevtić.

On je podsetio da kolege koje će biti proglašene za tehnološki višak treba da vide da li eventualno mogu da predaju neke druge predmete. Uz spiskove prekobrojnih, direktori dostavljaju i podatke o tome koliko i da li potražuju nove zaposlene, a njih preuzimaju sa liste ljudi proglašenih za tehnološki višak.

Iz Unije podsećaju i da je za 12 godina broj đaka smanjen za oko 190.000 i da problem populacione politike treba da postane prioritetan.

 

You May Also Like