Pad cene kukuruza

Sremska Mitrovica – Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu karakterisao je blagi pad cene kukuruza, stabilne cene pšenice i soje i pad prometa i po obimu i po vrednosti.

Smanjena tražnja za kukuruzom je osnovni razlog prvo stabilizacije, a zatim i blagog pada njegove cene, sa 29.16 din/kg, na 27,96 dinara.

Na berzi ukazuju da je početkom nedelje izgledalo da će ta kultura zadržati visoku cenu, sa tendencijom daljeg rasta, ali tada je izostala tražnja za skupljim kukuruzom, pa je do kraja nedelje cena pala. Prodato je ukupno 625 tona kukuruza.

Pad cene kukuruza, uz cenovnu stabilizaciju ostalih ratarskih kultura, uslovio je pad količinskog obima prometa, koji je bio 1.046 tona poljoprivrednih proizvoda, što je za 29 odsto manje nego prošle nedelje. Istovremeno ostvarena je dinarska vrednost od 33, 58 miliona dinara, što je za više od 22 odsto je niže.

Za razliku od kukuruza, pšenica i pored smanjene tražnje čvrsto drži svoje cene, s obzirom da je ukupan promet od 98 tona realizovan po jedinstvenoj ceni od 28,62 din/kg (26,50 din/kg bez PDV), što je na nivou prošlonedeljne cene.

Cena soje kojom je trgovano u količini od 50 tona čvrsto se drži na nivou od 77,76 din/kg (72, bez PDV-a), slično kao i sojina sačma kojom je trgovano u količini od 25 tona, po ceni od 80,24 din/kg (68 din/kg, bez PDV-a).

Cena suncokretove sačme je u porastu i kreće se na nivou od 35,40 din/ kg (30,00 din/kg, bez PDV-a). Protekle nedelje stočni ječam je vredeo 28,51 din/kg (26,40 din/kg, bez PDV-a), a pivarski 28,62 din/kg (26,50 din/kg, bez PDV-a).

Nakon prošlonedeljnog istorijskog rekorda berzanski indeks PRODEX je tokom čitave nedelje bio u konstantnom padu, čemu je osnovni uzrok pad cene kukuruza. Ostali proizvodi koji čine vrednosnu korpu PRODEX-a beleže ili cenovnu stabilnost ili cenovni rast.

Na današnji dan PRODEX se zaustavio na indeksnoj vrednosti od 262,96 indeksnih poena, što je za 2,49 poena niže nego prošlog petka, kada je dostigao istorijski maksimum.

 

You May Also Like