Sremska Mitrovica – Prethodnih dana zabeležene su povišene vrednosti polena ambrozije koja se smatra najvećim alergenim polenom pa bi osobe koje imaju problem sa alergijama trebalo da koriste svoju terapiju i da se u slučaju učestalijih simptoma jave lekaru.

Koordinator odeljenja za praćenje alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine, Mirjana Mitrović rekla je da su prošle nedelje zabeležene tri do četiri puta veće koncentracije polena ambrozije, koja je najveći alergen u ovom periodu godine.

Kako je objasnila, granične vrednosti su 15 zrna polena u metru kubnog vazduha, a prethodnih dana zabeleženo je i preko 50 zrna ambrozije u vazduhu.

Visoke kocentracije ovog polena očekuju se sve do polovine septembra, pa je važno da osobe koje pate od alergija koriste antihistaminike i terapije koje im je preporučio lekar, a da ako simptomi postanu učestaliji ponovo posete svog lekara.

Osim polena ambrozije u ovo vreme godine pojačane su i koncentracije korova i nekih trava, naročito koprive, pelina, štireva koji reagujući „unakrsno“ sa drugim alergenima mogu dodatno da zasmetaju osobama koje pate od alergija.

Najveće kocentracije polena su uglavnom u jutarnjim satima, pa bi osobe koje imaju probleme trebalo da izbegavaju da izlaze napolje, kao i da tada ne provetravaju prostorije u kojima borave.

 

Možda Vam se svidi i