Poskupljuju skoro sve namirnice

Sremska Mitrovica – Mleko i mlečni proizvodi, meso, brašno, jaja, ulje, gazirana pića su dobili nove, više cene. Do kraja meseca, prema najavama trgovaca, skočiće cena kafe, testenina, smrznutog voća, tunjevine, pojednih vrsta mesnih prerađevina, kompletnog asortimana “Podravke” i “Fudlenda”.

Gotovo svi domaći proizvođači mleka i mlečnih proizvoda podigli su svoje cenovnike u proseku od jedan do 3,8 odsto. Svi veći proizvođači mesa će danas podići cene svinjetine od tri do pet odsto, a juneće meso će poskupeti u proseku za jedan odsto.

Prvih dana septembra poskupelo je brašno, pojedinih proizvođača čak za 26 odsto, smrznuto testo ima nove cenovnike skuplje od 10 do 20 odsto, a testenine će tek poskupeti u prvoj polovini ovog meseca u proseku za 10 odsto.

Trgovci se ne upuštaju u objašnjavanje novih cenovnika ističući da su ih dobili od dobavljača koji poskupljenja pravdaju skokom cena sirovina i nestabilnim kursom dinara.

– U najavi je poskupljenje kafe sredinom meseca od sedam do 10 odsto, skuplji će biti i sokovi “Fruvita” od 3,8 do 20 odsto, organski proizvodi “Zdravo” će poskupeti za 18 odsto od sutra, a zdrava hrana dobavljača “Eurokompani” će poskupeti za 30 odsto od 14. septembra – kažu trgovci.

Sa druge strane, snižene su cene pojedinih “milka” čokolada za 20 odsto, pelene “pampers” su jeftinije za šest odsto, tečni deterdžent “persil”, “meriks” i VC osveživač “bref” su od juče jeftiniji za 25 do 31 odsto, neke “bambi” čokolade su jeftinije za 10 odsto.

You May Also Like