Sremska Mitrovic – Povećanje cena stočne hrane, koje će dodatno „podgrejati“ ovogodišnja jaka suša, neminovno će prouzrokovati poskupljenje mesa, čiji bi „skok“ mogao da bude najmanje 20 procenata, najavljuju proizvođači i prerađivači.

Podsećajući da je u protekla dva meseca, a naročito u julu cena sojine sačme gotovo udvostručena, a za 20 do 30 odsto su poskupeli kukuruz i druge sirovine za stočnu ishranu, direktor „Matijević agrara“ Zoran Matijević izjavio je da to mora dovesti do povećanja cena mesa, „samo je pitanje kada će se ono dogoditi“.

Za domaću stočarsku proizvodnju najbolje bi bilo da već sad budu povećanje cene kako bi se zaustavila rasprodaja svinja i goveda i sačuvao stočni fond, istakao je on ocenjujući da bi odlaganje poskupljenja žive mere i mesa za nekoliko meseci bio u krajnjem ishodu „lošiji scenario“ za sve.

I predstavnik sremskog Udruženja proizvođača svinja „Graničar“ u Kuzminu Vladan Babić smatra da bi cena žive mere tovljenika trebalo da bude povećana sa sadašnjih 190 do 200 dinara na 250 dinara za kilogram, jer je bez te cene veoma teško zasnovati novu proizvodnju. On je rekao da naša zemlja ima uslove za intenzivnu stočarsku proizvodnju ali bi određenim merama trebalo podstaći proizvođače.

You may also like