Sremkska Mitrovica – Završetkom drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja biće zaokružen izborni proces na svim nivoima u Srbiji, koja će najkasnije do 9. juna dobiti novi parlament, a novu republičku vladu najkasnije do 5. septembra.

RIK ima rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da saopšti i u „Službenom glasniku“ objavi rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.

Kada je reč o novom sazivu skupštine, budući poslanici u klupe moraju da sednu najkasnije do 9. juna, pošto je rok za konstituisanje parlamenta 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

RIK je konačne rezultate parlamentarnih izbora proglasio 10. maja.

Budući parlament činiće 46 stranaka i organizacija – 73 poslanika imaće koalicija „Pokrenimo Srbiju“, 67 koalicija „Izbor za bolji život“, 44 koalicija SPS-PUPS-JS, 21 DSS, 19 „Preokret“, 16 URS, pet Savez vojvođanskih Mađara, dva stranka Sulejmana Ugljanina i po jednog poslanika liste „Sve zajedno“, Koalicija Albanaca Preševska doline i stranka „Nijedan od ponuđenih odgovora“.

Prvu sednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsednik starog, odnosno Slavica Đukić-Dejanović, i na njoj će biti potvrđeni mandati novim poslanicima.

Skupština je konstitusana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu.

Kako propisuje Ustav Srbije, parlament najkasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu. U suprotnom će biti raspušten i biće održani novi izbori.

Mandatara nove vlade predlaže predsednik Republike, a kandidat za predsednika vlade predlaže program i sastav buduće vlade.

Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

 

You may also like