Otvoren konkurs za Vojnu akademiju

Sremska Mitrovica – Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis na Vojnu akademiju u školskoj 2012/2013. godini, na koji se mogu javiti mladići i devojke, državljani Srbije, rođeni 1991. ili kasnije, sa završenom srednjom školom ili učenici njenog četvrtog razreda.

Uslov za kandidate je da nisu osuđivani na kaznu zatvora dužu od šest meseci i da nisu u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Školovanje u Vojnoj akademiji ima strukturu osnovnih studija i traje četiri godine, a posle završetka kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje koje je propisano akreditovanim studijskim programima, primaju se u vojnu službu i proizvode u čin potporučnika.

U sledećoj školskoj godini kandidati će se birati na smerove Menadžment u odbrani, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojno vazduhoplovstvo i Logistika odbrane, a unutar svakog od smerova program će biti isti u prve dve godine, dok će se za treću kandidati opredeljivati za određeni „modul“, u skladu sa potrebama sistema odbrane.

Na smeru Menadžment u odbrani treće godine Vojne akademije kandidati će se obrazovati za oficire pešadijskih, oklopnih i rečnih jedinica, a na Vojnomašinskom inženjerstvu za module „borbena vozila“ i „naoružanje“.

Vojnoelektronsko inženjerstvo školovaće oficire telekomunikacija i informacionog sistema, Vojno vazduhoplovstvo avijacije, a smer Logistika odbrane imaće „module“ finansije, održavanje i snabdevanje.

Kandidati koji ispunjavaju uslove konkursa polažu prijemni ispit iz oblasti matematike, podležu proveri fizičke sposobnosti, psihološkoj i medicinsko-zdravstvenoj proceni, dok oni koji konkurišu za vazduhoplovstvo moraju da ispune i dopunske uslove.

Konkurs je otvoren od 15. februara do 31. marta.

You May Also Like