Opet poskupelo gorivo

Sremska Mitrovica – Gorivo u Srbiji opet poskupljuje. NIS je u utorak podigla veleprodajne cene motornog goriva, i to evrodizela za dva dinara po litru, dizela „D2“ za 1,45 dinara, kao i cenu benzina „BMB 95“ za 2,15 dinara po litru. Cena „evropremijuma BMB 95“ nije menjana. Poskupeo je i tečni naftni gas TNG za dinar.

U NIS kažu da je povećanje cena motornog goriva uslovljeno prilikama na globalnom svetskom tržištu naftnih derivata, odnosno krizom u Persijskom zalivu i rastom cene sirove nafte na svetskim berzama. Ipak, na poskupljenje je uticala i situacija na domaćem tržištu prouzrokovana slabljenjem dinara u odnosu na dolar, kao i činjenicom da Dunav na nekim mestima još nije u potpunosti prohodan zbog leda. Zato se derivati, umesto rekom, kao najjeftinijim vidom transporta, dopremaju znatno skuplje – železnicom i auto-cisternama.

Prethodno usklađivanje cena u veleprodaji NIS je imao 22. februara za 2,5 do 4,0 dinara „zbog posledica ekstremnih klimatskih uslova koji su zadesili Srbiju u poslednjih mesec dana“. Već u sredu će se, bar na većini privatnih benzinskih stanica, ispisivati novi cenovnici.

You May Also Like