Odluka o spajanju radnih dana sa praznicima, danas ili sutra

Sremska Mitrovica – Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će odluka o spajanju radnih dana sa državnim praznikom Danom državnosti 15. februara, koji se slavi i 16. biti doneta u toku dana ili sutra, naglasivši da misli da je to dobra preporuka, ali da se ostavlja otvoreno pitanje koliko je svrsishodno da se u toj situaciji radi i u ponedeljak i utorak.

Dačić je u Palati „Srbija“ naglasio da će odluka biti poznata u toku dana, najkasnije sutra i da je situacija takva da mora da se iz sata u sat procenjuje stanje na terenu.

„Elektroenergetski sistem je na ivici kolapsa i ukoliko se ne smanji potrošnja, građani će trpeti restrikcije. U interesu svih je štednja narednih dana, a čim se temperature približe nultom stepenu, sve će biti bolje“, poručio je Dačić.

On smatra da je dobra preporuka Vlade Srbije ustanovama koje nisu od vitalnog značaja da smanje potrošnju struje.

„Suština ove odluke je da sve što nije neophodno ne bude u funkciji. Najkritičnije tačke u ovom trenutku su led na rekama i elektroenergetski sistem, čije bi pucanje dovelo do kalapsa. Videćemo sa EPS-om koje mere dalje da preduzimamo“, naglasio je Dačić.

Među predloženim merama su, podsetio je on, da se što više smanji, odnosno ukine dekorativna rasveta i rad državnih institucija smanji na najmanju meru.

„Sve što nije od prioriteta da radi ne treba da radi“, jasan je Dačić, uz konstataciju da je i Palata Srbije jedan od velikih objekata u kojem „ne treba da budu upaljena sva svetla, jer kad bi svako ugasio po jednu sijalicu, bilo bi već bolje“.

Izvor : Agencije

You May Also Like