Nova lista lekova počinje da važi 1.septembra

Sremska Mitrovica – Direktorka sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstvo Vesna Živković najavila je da će nova, revidirana lista lekova početi da važi u subotu, 1. septembra, da nestašice neće biti i da građani ne treba da prave zalihe.

Živković je kazala je nova lista lekova revidirana u odnosu na cene lekova u referentnim zemljama – Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

Prema njenim rečima, nekim lekovima na novoj listi je cena povećana, nekima snižena, a uključeno je i 47 potpuno novih lekova.

To su uglavnom lekovi za lečenje akutne dijareje, vakcina protiv dečje paralize, neuropatskog bola, a po prvi put na listu „D“ stavljeni su i lekovi za lečenje teških i retkih bolesti, odnosno neuroloških simptoma.

Živković je podsetila da je odluka o ceni lekova poslednji put doneta u junu prošle godine, kada je srednja vrednost evra iznosila 99,27 dinara, i od tada cene nisu menjane.

Ona kaže da je Republički fond bio u obavezi, u skladu sa zakonskim aktima, da izvrši reviziju liste lekova, kao i da to neće dovesti do njihove nestašice.

Živković je kazala da je u međuvremenu formirana radna grupa od predstavnika ministarstava zdravlja, trgovine i Republičkog fonda za zdravstvo koja će, kako se očekuje, u najskorije vreme završiti rad.

Nakon toga se očekuje da će Republički fond pristupiti izradi nove liste svih lekova, rekla je Živković i dodala da građani nemaju razloga za brigu jer će lekova biti i nema nikakve potrebe da stvaraju zalihe.

 

You May Also Like