Sremska Mitrovica – Sa prvim januarskim danom stižu i promene uslova za odlazak u penziju.

Kako kažu u Penzijskom fondu, ovo je pravilo zapisano u Zakonu o PIO i podrazumeva da se uslovi za sticanje starosne penzije podižu postepeno sve do 2023.

Tada će se staviti tačka na sve promene, a žene će u penziju odlaziti sa najmanje 58 godina života i sa 38 godina staža, a muškarci sa isto godina, ali sa najmanje 40 godina rada iza sebe.

„U ovoj godini muškarci sa 40 godina staža su mogli da se penzionišu najranije sa 53 godine i osam meseci života, a u idućoj će se ova starosna granica podići za četiri meseca“, objašnjava Branislav Rašić, pomoćnik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

I ženama se od 1. januara podižu oba uslova za po 4 meseca, pa će one zahtev za penziju najranije moći da predaju sa 53 godine i 4 meseca života i sa 34 godine i 4 meseca staža.

U Fondu kažu da uslovi za odlazak u starosnu penziju nisu jedine izmene. Od 2013. penziju neće moći da zatraže ni udovice pre svog 51. rođendana (u ovoj su mogle sa 50 i po godina), ali ni udovci pre 56. godine, iako su u 2012. zahtev mogli da podnose šest meseci ranije.

I ova će se granica podizati postepeno sve do 2017. kada će uslovi ostati ”zakucani”, pa će žene porodičnu penziju tražiti nakon 53. rođendana, a muškarci nakon 58.

Zakon predviđa promene i kod radnika sa beneficiranim stažom, ali i za ”uniforme”.

You may also like