Sremska Mitrovica – Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, Srbija dočekuje sa 1.700 ljudi zaraženih HIV-om, podaci su Nacionalne kancelarije za HIV pri Institutu „Batut“, mada se nezvanično procenjuje da je ovom bolešću zaraženo još najmanje toliko osoba. Od 1985. godine do kraja novembra 2011. u Srbiji su registrovane 2.692 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 1.100 HIV pozitivnih umrlo.

Svetski dan borbe protiv side se u Srbiji obeležava pod sloganom „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“.

U više od 30 gradova biće organizovan „Karavan testiranja“ u okviru kojeg će građani moći da dobiju savete i testiraju se na HIV u kombi vozilima, kao i u nekoliko studentskih domova, instituta i domova zdravlja.

Akcija ima za cilj da informiše javnost o značaju prevencije HIV/AIDS-a i pružanju podrške osobama koje žive sa HIV infekcijom kao i senzibilizaciju građana za prepoznavanje diskriminacije i poštovanje osnovnih ljudskih prava, kažu u ovom udruženju.

Tim povodom,  u vremenu od 10 do 17 časova organizovano je testiranje brzim testovima na HIV u prostorijama mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje.

U nedelju, 2. decembra, od 11 do 13 časova na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici organizuje se dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV brzim testovima u specijalizovanom vozilu Ministarstva zdravlja.

Za testiranje se uzima kap krvi iz jagodice prsta (kao za određivanje šećera u krvi), a rezultati se dobijaju nakon desetak minuta.

Iz mitrovačkog Zavoda za javno zdravlje pozivaju građane Srema da iskoriste priliku da saznaju svoj HIV status i na taj način pokažu odgovornost prema sebi, svojim najbližima i društvu uopšte.

 

You may also like