Sremska Mitrovica – Najveći broj osuđenika, njih 1.100, koji ispunjavaju uslove za oslobađanje dela kazne shodno Zakonu o amnestiji, služi kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Od tog broja 230 osuđenika može se naći na slobodi u toku naredne nedelje, nakon što sud donese rešenje o oslobađanju dela kazne shodno Zakonu. Ostali će biti puštani iz zatvora kada se za to steknu uslovi, odnosno kad odsluže propisani deo kazne.

Prema rečima nadležnih, amnestijom će se povećati mogućnost da se u zavodima, na bolji i efikasniji način vaspitno i preventivno deluje na osuđenike kako ne bi činili krivična dela nakon izlaska na slobodu.

Amnestija bi, kako se navodi, trenutno dovela i do direktne ekonomske uštede od 127 miliona dinara, dok bi dugoročno posmatrano smanjenje budžetskih troškova bilo oko 800 miliona dinara.

Zakon ne predviđa amnestiju osuđenih za najteže oblike teških krivičnih dela na kaznu zatvora od 30 do 40 godina, kao što su pripadnici „zemunskog klana“, zatim dileri droge, silovatelji, nasilnici, ratni zločinci, počinioci koruptivnih krivičnih dela, teroristi.

Amnestiji ne podležu ni povratnici u izvršenju krivičnih dela, odnosno lica koja su više od tri puta pravnosnažno osuđivana na bezuslovnu kaznu zatvora, a nije izvršeno brisanje osude ili ne postoje uslovi za brisanje neke od tri osude.

 

You may also like