Muzički dinar će biti ukinut zanatlijama

Sremska Mitrovica – Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o autorskim pravima kojima se za zanatlije ukida „muzički dinar“, dok će ostalima taj namet biti tri puta umanjen.

Računa se da će tako domaća privreda da uštedi sedam miliona evra godišnje.

Muzički dinar će biti ukinut zanatlijama koje u radionicama koriste radio ili drugi uređaj za slušanje muzike – frizerima, obućarima, auto-mehaničarima, kozmetičkim salonima, kao i uvoznicima i proizvođačima računara i multifunkcionalnih uređaja.

Usvajanjem izmena zakona, naknada za muzički dinar biće tri puta niža, odnosno maksimalan iznos tarife na mesečnom nivou za lokale površine do 50 kvadrata neće biti veći od 1/12 minimalne zarade u Srbiji, bez poreza i doprinosa, dok će za veće lokale maksimalni iznos biti 1/9 minimalne zarade.

Naknada koju plaćaju uvoznici i proizvođači muzičkih uređaja, diskova, video-traka, USB fleš drajvova i DVD/blurej uređaja je smanjena sa tri na 0,3 odsto nabavne cene i taj iznos je maksimalana naknada za sve organizacije koje imaju prava na naplatu.

Visina muzičkog dinara će biti utvrđena prema regionalnoj kategorizaciji i gradskim zonama u zavisnosti od nivoa razvijenosti određenog regiona ili grada, odnosno pozicije unutar grada.

You May Also Like