Sremska Mitrovica – Gimnazijalci iz Sremske Mitrovice, Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Loznice osvojili su na međunarodnim takmičenjima 27 medalja u oblastima matematike, fizike, informatike, biologije i astrofizike.

Mladim naučnicima, dobitnicima medalja na međunarodnim olimpijadama, u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti uručeni su i vaučeri od po 20.000 dinara za kupovinu računara.

Mitrovački gimnazijalci, zajedno sa mladim naučnicima iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Loznice osvojili su na međunarodnim takmičenjima 27 medalja u oblastima matematike, fizike, informatike, biologije i astrofizike.

Zlatnu medalju u oblasti matematike osvojio je Teodor fon Burg iz Beograda, a pored toga gimnazijalci su osvojili još šest srebrnih i 21 bronzanu medalju.

Akademija podržava mlade talente, buduće naučnike, koji su se dokazali na međunarodnim takmičenjima, želi da im omogući ostanak u Srbiji i bolje uslove za nastavak naučne karijere.

Dobitnici medalja rekli su da žele da studiraju i inostranstvu, na najprestižnijim univerzitetima poput Kembridža, ali da nemaju ništa protiv ni da ostanu u Srbiji ukoliko uslovi za školovanje budu bolji.

 

 

You may also like