Kraj Uredbe o ograničenju marže

Sremska Mitrovica – Danas ističe važenje Uredbe o ograničenju trgovačke marže za osnovne životne namirnice na 10 procenata koja je uvedena pre šest meseci kako bi stabilizovala domaće tržište i obuzdala rast cena.

Tom uredbom vlada je ograničila trgovačku maržu na deset procenata za brašno tip 500, šećer, ulje, sveže meso, slatkovodnu ribu, mleko i jogurt. O dometima uredbe u proteklih šest meseci mišljenja su podeljena – predstavnici organizacija potrošača i vlade ocenjuju da je uticala na sniženje cena i očuvala ravnotežu na tržištu, dok trgovci ne vide neke velike pozitivne efekte ocenjujući da njeno ukidanje ne bi trebalo da utiče na rast maloprodajnih cena.

Uredba o ograničenju marži na životne namirnice dala je rezultate i uticala je na pojeftinjenje pojedinih proizvoda, što znači da su trgovci zarađivali i to često na štetu proizvođača i prehrambene industrije, rekla je ranije predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS), Vera Vida. U trgovinskom lancu Delez Srbija, u čijem su vlasništvu Maksi i Tempo, smatraju da Uredba nije ispunila cilj zbog koga je uvedena, jer su za vreme njenog trajanja proizvođači nesmetano podizali cene svojih proizvoda ka maloprodajnom sektoru, što je automatski dovodilo i do rasta maloprodajnih cena.

 

You May Also Like