Sremska Mitrovica – Sezona spremanja ajvara, džemova, sokova, turšije, svega onog što domaćice vole da imaju u špajzu već je počela. Većina domaćica i dalje se odlučuje za ovaj mukotrpan posao jer je domaća zimnica u proseku za 30 odsto jeftinija od kupovne.

Ponuda voća i povrća na gradskim pijacama je velika, a kako kažu prodavci, navalu tek očekuju.

Najtraženije su paprike koje se na Zelenoj pijaci u Sremskoj Mitrovici mogu kupiti po ceni od 30 do 50 dinara po kilogramu, paradajz od 50 do 80 dinara po kilogramu, dok za patlidžan treba izdvojiti 40 dinara po kilogramu , a sa tezgi najbrže planu krastavčići kornišoni za koje treba izdvojiti 100 dinara po kilogramu.

Ambalažu za zimnicu domaćice uglavnom imaju, ali one koje ove godine prvi put prave, mogu tegle da nabave i na pijaci po ceni od 30 dinara po komadu.

U većini kuhinja ovih dana krčka se ajvar. Za teglu ajvara potrebno je dva do tri kilograma paprike, kada se tome doda ulje i so, računajući sadašnje cene, tegla košta 100 dinara. U prodavnicama ovo omiljeno jelo košta 190 dinara. Zato i ne čudi što su domaćice „zavrnule rukave“ jer ne samo da je domaći ajvar bolji već i jeftiniji.

Za hladnije dana valjalo bi spremiti zalihe krompira čija cena se kreće od 30 do 50 dinara po kilogramu, luka, čija cena je 30 dinara, i boranije koja se može naći po ceni od 80, 100 i 150 dinara po kilogramu.

Šargarepa se može pazariti po ceni od 50 do 60 dinara po kilogramu, tikvice po ceni od 50 dinara, šampinjoni po ceni  od 180 dinara za kilogram, dok se pasulj kreće od 230 do 250 dinara po kilogramu.

Jaja se mogu kupiti po ceni od 9, 10 i 11 dinara po komadu.

Na pijacama još uvek nema zelenog paradajza za turšiju.

Kada biraju voće za sada kupci najčešće traže šljive koje koštaju do 40 dinara, zatim breskve čija je cena 60 dinara, i kruške po ceni od 70 dinara.

Cena grožđa se kreće od 90 do 120 dinara po kilogramu.

 

You may also like