Sremska Mitrovica – Danas je obeležena 68. godišnjica oslobađanja Sremske Mitrovice od okupacije ustaša i nacista, a venci su tradicionalno položeni na Spomeniku oslobođenja u Drugom svetskom ratu, u Sremskoj Mitrovici i Laćarku.

Glavna ceremonija, povodom 68. godišnjice oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu održana je kraj Spomenika oslobodiocima grada, koji je otkriven 1. novembra 1945. godine, tačno godinu dana nakon oslobođenja grada.

Grad Sremsku Mitrovicu su 1. novembra 1944. godine, posle teških petodnevnih borbi s ostacima Vermahta (nemačke vojske), oslobodile jedinice 16. vojvođanske udarne divizije, u sadejstvu sa motorizovanim jedinicama sovjetske Crvene armije.

Predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i predstavnici grada koji su položili vence, istakli su hrabrost boraca pri oslobođenju grada i podsetili na ogromne žrtve tokom četvorogodišnje okupacije nacista, odnosno ustaša.

Svetkovina i polaganje venaca nastavljeni su u centru Laćarka, koji je oslobođen istog dana.

Od oslobođenja grada zaustavljeno je napredovanje jedinica Narodnooslobodilačke vojske čitavih mesec dana, jer su se okupatorski vojnici ukopali u rovove kod Generalnog kanala, pa su obližnja sela Martinci i Kuzmin oslobođeni tek prvih dana decembra.

Sremska Mitrovica je u periodu od 1941. do 1944. godine bila deo teritorije samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske, nelegitimne državne tvorevine koju je predvodio Pokret ustaša sa svojim poglavnikom Antom Pavelićem na čelu, uz podršku nacista.

 

 

You may also like