Domu zdravlja Ruma dodeljena finansijska sredstva za investiciona ulaganja

Ruma – Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je danas direktorima 43 doma zdravlja  ugovore o dodeli finansijskih sredstava  za podršku investicionim ulaganjima, ukupne vrednosti 55 miliona dinara (oko 480 000 evra).  Sredstva su obezbeđena kroz realizaciju projekta Ministarstva zdravlja ”Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS” koji se finansira iz kredita Svetske banke.

Finansijska sredstva  su dodeljena domovima zdravlja  Bačka Topola, Kosjerić, Novi Bečej, Velika Plana, Žagubica, Doljevac, Kraljevo, Lebane, Voždovac, Vranje, Zemun, Blace, Inđija, Knjaževac, Lučani, Niš, Novi Sad, Plandište, Rekovac, Sečanj, Stari Grad, Ada, Apatin, Bela Palanka, Valjevo, Vlasotince, Ćićevac, Dimitrovgrad, Grocka, Ivanjica, Kladovo, Knić, Medveđa, Novi Pazar, Osečina, Ruma, Šabac, Svilajnac, Topola, Trstenik, Užice i Zaječar.

Dodeljena sredstva od po 1.277.000 dinara ustanove će moći da iskoriste za izvođenje građevinskih radova kao što su popravke, zamene prozora, sanacija krova, krečenje ambulanti, zamena sanitarija, rekonstrukcija i adaptacija prostora radi lakše komunikacije sa pacijentima, izgradnja prilaza za invalide, za nabavku medicinske opreme ili transportnih kola (za kućnu negu, za pacijente na dijalizi itd.).

Dom zdravlja Ruma dobijena sredstva će iskoristiti za nabavku autoklava, pacijent monitora, baterijskog aspiratora, uređaja za lasersku terapiju, laserske sonde i inhalatora.

Finansijska sredstva se dodeljuju sa ciljem da pomognu domovima zdravlja da u prelaznom periodu ka uspostavljanju decentralizovanog sistema zdravstvene zaštite, osnaže sopstvene kapacitete, kako bi na što bolji način odgovorili specifičnim potrebama svojih korisnika i bili osposobljeni da u budućnosti pružaju bolje ciljane, delotvornije i kvalitetnije usluge.

U okviru realizacije projekta ”Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS”, od 2010. godine domovima zdravlja u Srbiji  dodeljena su finasijska sredstva u ukupnom iznosu od oko 2, 5 miliona evra. Pored podrške za investiciona ulaganja za 43 doma zdravlja, dodeljena su sredstva za podršku procesu akreditacije za 76 domova zdravlja,  za nabavku sertifikovanog softvera za 162 ustanove primarne zdravstvene zaštite (158 domova zdravlja, Zavode za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i Zavod za gerontologiju u Beogradu) i za realizaciju projekata za povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite osetljivim populacionim grupama za 42 doma zdravlja.

 

You May Also Like