Sremska Mitrovica – Kandidati zainteresovani za posao popisivača na predstojećem popisu poljoprivrede mogu da se prijave još danas i sutra u sali broj 2, u Gradskoj kući, a o sadržini javnog poziva Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) mogu da se obaveste na internet strani RZS www.stat.gov.rs.

Popisivači za popis poljoprivrednih gazdinstava koji će biti obavljen od 1. oktobra do 15. decembra treba da imaju državljanstvo Srbije, najmanje 18 godina starosti i srednje obrazovanje, da stanuju na teritoriji opštine za koju se prijavljuje, kao i da protiv njih nije pokrenuta istraga, niti podignuta optužnica.

Prednost pri izboru imaće kandidati sa stečenim obrazovanjem u poljoprivrednoj struci i oni koji su učestvovali u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. i drugim statističkim istraživanjima RZS u poslednje tri godine.

Petodnevna obuka i testiranje kandidata koji su ušli u uži izbor biće obavljeni u periodu od 17. do 26. septembra na mestima koje odredi opštinska popisna komisija, posle čega će biti izvršen finalni izbor popisivača.

Republički zavod za statistiku, kako je ranije saopšteno, sprovešće posle više od pola veka popis poljoprivrede kojim će biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Srbije.

Time će biti omogućen uvid u stanje poljoprivrede u zemlji i njene potencijale kao i u nedostatke i probleme koje bi trebalo rešavati.

Dobijene informacije u popisu koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka kao i kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede.

Davaoci podataka moći će bolje da planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku tom sektoru i da dobiju saznanja u koju bi poljoprivrednu granu trebalo investirati.

RZS je istakao i da će uspeh predstojećeg popisa poljoprivrede u najvećoj meri zavisiti od aktivnog učešća poljoprivrednika u Srbiji, kao i od tačnosti i potpunosti njihovih odgovora popisivačima.

 

 

You may also like