Sremska Mitrovica – Vinska svečanost “ZLATNI DAN VINA MMXII” održaće se 19. avgusta 2012. godine u kompleksu Carske palate u Sremskoj Mitrovici.

Na prologodišnjem “ZLATNOM DANU VINA” učestvovalo je preko 20 domaćih i stranih vinarija koje su prezentovale svoja vina u antičkom ambijentu Sirmiuma. Ovu svečanost posetilo je više od 3500 ljudi, koji su uživali u svečanom programu, degustacijivina i umetničkim delima mitrovačkih slikara.

Na preobraženje, 19. avgusta, vinogradari ulaze u vinograd i počinju radove, a nije slučajno da se baš na taj dan rodio Marko Aurelije Prob, jedan od velikih rimskih imperatora koji je vladao Sirmiumom.

Iako ne beše od visokog roda, to mu nije smetalo da se istakne kao izvanredan vojni zapovednik i strateg. Bez obzira na blistavu vojnu karijeru, njegova zadužbina svetu je uvođenje jedne nove poljoprivredne kulture u kontinentalni deo Evrope – vinove loze.

Po naredbi imperatora Proba, prvi čokoti vinove loze zasađeni su na brdu Alma mons (u prevodu Blagorodno brdo), u blizini Sirmiuma (kod sela Šuljam), a odatle se vino širilo dalje u Evropu.

Internacionalna vinska svečanost „Zlatni dan vina“ organizuje se upravo u Probovu čast.

Ove godine je preko dvadeset vinarija potvrdilo svoje učešće na „Zlatnom danu vina“. Udruženja likovnih umetnika “Esnaf”, “Ulica slikara” i Udruženja likovnih umetnika “Sirmium” izložiće svoje radove u Carskoj palati za vreme svečanosti, a Muzej Srema izložiće eksponate vezane za imperatora Proba. Uz prigodan muzički program, posetioci će imati na raspolaganju preko 100 vina koja će moći da degustiraju.

U 18.45 časova kreće defile rimskih dvokolica, “SIRMIUM LEGIONARIES”-a i vinara kroz centar grada, od Arhivskog vinskog podruma (koji se nalazi ispod Zavoda za zaštitu spomenika) do Carske palate.

U 19 časova je zvanično otvaranje internacionalne vinske svečanosti “ZLATNI DAN VINA MMXII”.

 

You may also like