Sremska Mitrovica – Nizom manifestacija u Srbiji i svetu danas se obeležava 14. novembar, Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Ovaj dan obeležava se u više od 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, a pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes.

Merenjem nivoa šećera u krvi zaposlenima u Gradskoj upravi Sremska Mitrovica, danas je obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa i u našem gradu.

Željko Novaković, vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za zravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetese, rekao je da je cilj današnje akcije preventivno delovanje, koje će biti nastavljeno i u narednom periodu, sa ciljem poboljšanja zdravstvene strukture stanovništva.

Prema procenama stručnjaka, najveći porast broja obolelih očekuje se u zemljama u razvoju. Na osnovu podataka IDF-a i Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ – Registra za dijabetes, procenjuje se da u Srbiji približno 600.000 osoba, odnosno 8,2 odsto stanovnika ima dijabetes.

 

You may also like