Dan bez duvanskog dima

Sremska Mitrovica – Građani Srbije pušenjem izgube 13,7 odsto godina života, saopšteno je iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, koji se danas obeležava.

U saopštenju se ističe da je pušenje vodeći faktor rizika u Srbiji, koji doprinosi smrtnosti i odgovoran je za 13,7 odsto izgubljenih godina života.

„Najveći uticaj duvan ima za nastanak raka pluća, ishemijske bolesti srca i hronične opstruktivne bolesti pluća. U Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena“, kaže se u saopštenju.

Međutim, broj pušača je u poslednjih deset godina manji i to za 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena.

U saopštenju se kaže da je zabrinjavajuće to što trećina trudnica u Srbiji puši u nekom periodu trudnoće ili u celoj trudnoći, uprkos posledicama koje duvanski dim može imati na plod.

„Prema podacima istraživanja koje je sproveo Gradski zavod za javno zdravlje, među majkama dece starosti dve godine bilo je skoro 40 odsto pušača, stalnih ili povremenih. Od značaja je i podatak da među majkama koje puše čak četvrtina to čini uvek ili često u prisustvu svog deteta“, dodaje se u saopštenju.

Nacionalni dan bez duvanskog dima, u Sremskoj Mitrovici, obeležili su Dom Zdravlja Sremska Mitrovica i Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica.

You May Also Like