Sremska Mitrovica – Srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika u prvi razred srednje škole, navodi Ministarstvo prosvete, a Odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog „đačkog dinara“, može biti doneta tek u septembru.

U mitrovačkim srednjim školama kažu da Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi.

Škole ne mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ni drugih dokumenata ostalim učenicima, uplatom sredstava po osnovu „đačkog dinara“, ali i da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne sprečava da roditelji učenika doniraju školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, kažu u Ministarstvu prosvete.

U resornom ministarstvu kažu i da roditelji učenika koji imaju problema sa školama prilikom upisa ili prilikom izdavanja javnih isprava mogu da se obrate nadležnom prosvetnom inspektoru u svojoj opštini.

 

Možda Vam se svidi i