Sremska Mitrovica – Posle kišnog perioda i hladnijih temperatura u maju, polako stiže leto. Sudeći prema prognozama Hidrometereološkog zavoda, leto će nam biti malo toplije u odnosu na višegodišnji prosek. Padavina će biti nešto manje od proseka.

Visoke temperature naterale su nas da zaboravimo kišni i pomalo hladni maj. Ljudi polako izlaze na reku, odnosno na gradsku plažu. Jun će biti topao, i u skladu sa višegodišnjim prosekom temperature.

Prema podacima Hidrometereološkog zavoda, srednje minimalne temperature u junu biće oko 16,5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće veća od višegodišnjeg proseka, i očekuje se da bude oko 27 stepeni. Jul će biti znatno topliji. Srednje minimalne temperature biće skoro 18 stepeni, a maksimalne 29,2 stepena.

Količina padavina u julu biće u granicama proseka.

U avgustu sledi nastavak leta. Temperature će biti slične kao i u julu.

“Možemo očekivati visoke temperature od 34 do 40 toropskih dana u mesecima do avgusta. Maksimalna temperatura prelaziće 30 stepeni. Imaćemo i oko 4 tropskih noći, sa temperaturama iznad proseka. Prošlo leto je bilo jedno od najtoplijih leta, a ovo leto ne bi trebalo da bude toplo kao prošle godine”, rekla je Jasminka Smailagić, načelnica Centra za klimtaske promene jugoistiočne Evrope – RHMZ.

 

You may also like